episil® - suojakilpi kipua vastaan

Vaivaako suun aftat, huuliherpes tai enterorokko?

Ainutlaatuisen vaikutusmekanisminsa ansiosta episil®-suusuihkeen on todettu toimivan kipua lieventävästi monissa suun limakalvojen kivuliaissa vaivoissa. Näistä yleisimmät ovat suun aftat sekä erilaiset virusperäiset tulehdustaudit kuten herpes ja enterorokko.

Suun aftat

Suuontelon yleisin haavauma on afta (stomatitis aphthosa). Niitä voi joskus ilmaantua suun limakalvoille jopa muutaman viikon välein. Aftojen syy on tuntematon, vaikkakin tiedetään useita taudille altistavia tekijöitä. Taudin voi laukaista mekaaninen ärsytys (esim raapaisu), kemialliset tekijät tai mikrobiärsytys. On myös raportoitu eräitä ruoka- ja kemiallisia aineita, jotka voivat altistaa aftoille, esimerkiksi pähkinä, tomaatti, kiwi-hedelmä sekä hammastahnojen vaahtoavat aineet (natriumlauryylisulfaatti). Aftat luokitellaan kolmeen ryhmään:

  • Pienet aftat, jotka ovat kooltaan alle 1 cm, paranevat 7 - 10 päivässä.
  • Suuret aftat ovat harvinaisia yli 1 cm kokoisia ja paranevat 4 - 10 viikossa muodostaen arven.
  • Herpeettiset aftat ovat harvinaisia ja kooltaan pieniä 1 - 2 mm. Niitä voi esiintyä samanaikaisesti jopa satoja ja ne paranevat 7 - 10 päivässä.

Suun aftojen hoidossa voidaan puuttua ärsykkeiden ja altistavien tekijöiden poistamiseen. episil®-suusuihkeen on todettu lievittävän tehokkaasti aftojen aiheuttumaa kipua.

Herpes

Herpes simplex -virus aiheuttaa rakkuloita suun limakalvoille. Lähes kaikki saavat Herpes simplex -virusinfektion jossain elämänsä vaiheessa. Kun ensitartunta tapahtuu, kestää sen itäminen 3 - 9 vrk. Erilaiset ärsykkeet, kuten vilustuminen, auringonvalo, stressi, trauma, kuukautiset tai immuunivasteen heikentyminen voivat aiheuttaa viruksen aktivoitumisen. Tartunnan saaneista noin kymmenellä prosentilla on lieviä oireita ja prosentilla oireet esiintyvät rajuna kuumeisena stomatiittina, suun tulehduksena. Kivuliaita rakkuloita esiintyy sekä ienalueella että muualla suun limakalvolla.

episil®-suusuihke lievittää herpeksen aiheuttamia suun kipuoireita.

Enterorokko

Enterorokko (käsi- jalka- ja suutauti) on coxackie-virusten aiheuttama tauti, jossa suuhun ilmestyy punaisia rakkuloita. Näiden paraneminen vie yleensä viikon rakkuloiden hajoamisesta, joista suuhun muodostuu kipeä haava. Taudin erottaa muista suun virustaudeista samanaikaisesti ilmenevästä käsien ja jalkojen rakkulamaisesta ihottumasta.

episil®-suusuihke lievittää tehokkaasti enterorokon aiheuttamaa suun kipuoireita niin lapsilla kuin aikuisillakin.